GENERAL CONTROL
Έντομα
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
Οι κατσαρίδες αποτελούν την τάξη των Βλαττοειδών και στην Ελλάδα συναντάμε περίπου 20 είδη τα οποία ζουν και δραστηριοποιούνται κοντά στον άνθρωπο. Είναι κυρίως νυχτόβια έντομα, έχουν όλες φτερά αλλά κάποιες είναι ικανές να πετάξουν. Σε οικιακούς χώρους ζούν και αναπαράγονται σε σκοτεινό και υγρό περιβάλλον όπως κάτω από ντουλάπια, ρωγμές στους τοίχους, κουζίνες, ψυγεία, φρεάτια κ.λ.π.
Τα βασικά είδη που συναντάμε κυρίως στο αστικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι η κοινή κατσαρίδα Βlatta orientalis όπου δραστηριοποιείται κυρίως σε υπονόμους και φρεάτια , η Γερμανική κατσαρίδα Blattela germanica η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε κουζίνες οικιακές η χώρων εστίασης.
Κίνδυνοι για τον άνθρωπο
Οι κατσαρίδες είναι γνωστοί φορείς σοβαρών ασθενειών, όπως της σαλμονέλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και διαδίδουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους. Επίσης, πολύ συχνά είναι υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα λόγο της έκδυσης του εξωσκελετού τους σε τακτά χρονικά διαστήματα στην διάρκεια του βιολογικού της κύκλου τα οποία με τον άνεμο μπορεί να το εισπνεύσει ο άνθρωπος.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους απαραίτητη είναι η έγκαιρη εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών καταπολέμησης τους.
Εφόσον μια προσβολή κατσαρίδων δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επεκταθεί και σε μερικές εβδομάδες ή και μήνες να γίνει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία μας.
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ
Τα μυρμήγκια είναι έντομα της οικογένειας Formicidae (Μυρμηγκίδες) και ανήκουν στη τάξη των Υμενόπτερων. Τα μυρμήγκια ζουν κατά ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες με μία ή μερικές βασίλισσες, τις νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και περιστασιακά τα αρσενικά.
Σήμερα έχουν ταξινομηθεί περίπου 12.500 είδη, εκ των οποίων τα 180 ζούνε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πιο συχνά συναντάμε τα εξής είδη: Μαύρο μυρμήγκι (Lasius niger), Μυρμήγκι του Φαραώ (Pharaonis monomorium), Κόκκινο μυρμήγκι (Solenopsis invicta). Οταν τα μυρμήγκια εισέρχονται στα κτήρια δημιουργούν προβλήματα μολύνοντας το φαγητό και δημιουργώντας καταστροφές στο ίδιο το κτήριο.
Για την αντιμετώπιση χρησιμοποιούμε 2 εναλλακτικούς τρόπος: την εφαρμογή ειδικού ετοιμόχρηστου gel και την εφαρμογή του Υπολειμματικού ψεκασμού. Το εξειδικευμένο συνεργείο της General Control, αφού εντοπίσει τις φωλιές των μυρμηγκιών εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς εσωτερικά και εξωτερικά των κτηρίων ενώ με διάφορα ετοιμόχρηστα δολώματα εξολοθρεύουν και τις βασίλισσες που παραμένουν στις φωλιές.
ΚΟΡΙΟΙ
Είναι παρασιτικά έντομα, υπάρχουν τουλάχιστον 92 γνωστά είδη που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, συνήθως τη νύχτα. Τα τσιμπήματα των κοριών μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές του δέρματος που κυμαίνονται από αόρατες, σε μικρές περιοχές κοκκινίλας και σε προεξέχουσες φυσαλίδες. Τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούνται κυρίως από δύο είδη εντόμων του Cimex lectularius (κοινός κοριός) και του Cimex hemipterus. Οι κοριοί πολλαπλασιάζονται σχετικά γρήγορα. Κάθε θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά (λευκού χρώματος) κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Τα ενήλικα ζωύφια είναι έτοιμα για δράση περίπου σε τέσσερις εβδομάδες από την εμφάνισή τους, όταν βέβαια στον χώρο υπάρχουν άνθρωποι, ζώα.
Οι κοριοί συνήθως μεταφέρονται εντός σπιτιού από ένα άλλο μολυσμένο χώρο όπου επισκεφθήκαμε για παράδειγμα μια άλλη κατοικία, από ένα ξενοδοχείο ή ξενώνα μέσω των αποσκευών μας. Αν και οι κοριοί βρίσκονται συνήθως στις ραφές και στο εσωτερικό των στρωμάτων, σε σχισμές κιβωτίων ή στα πλαίσια των κρεβατιών, αυτές δεν είναι οι μόνες θέσεις που μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Ο μόνος τρόπος να καθοριστεί αν τα τσιμπήματα προέρχονται από κοριούς είναι να παρατηρήσουμε αν είναι στη σειρά και δημιουργούν μια γραμμή. Ενας ενήλικος κοριός μπορεί να μας τσιμπά μέχρι και 10 λεπτά ή περισσότερο και να καταναλώνει μέχρι 6 φορές το βάρος του σε αίμα. Η καταπολέμηση γίνεται με ψεκασμό με την χρήση πυρεθρινοειδών εντομοκτόνων.
ΣΦΗΚΕΣ
Η σφήκα είναι έντομο, Yμενόπτερο (Hymenoptera), απόκριτο (Apocrita) και κεντροφόρο. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών. Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα. Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες που εμπίπτουν τα διάφορα είδη σφήκας: οι απόμερες σφήκες και οι κοινωνικές σφήκες. Είναι γνωστές για την κατασκευή φωλιάς που περικλείνεται τριγύρω από φυτικά υλικά και άλλες ίνες προς δημιουργία πολύπλοκης φωλιάς από χαρτί. Το δηλητήριο της σφήκας δεν είναι επικίνδυνο, μετά το τσίμπημα αυτό που ενοχλεί είναι το τσούξιμο, ο πόνος, και το οίδημα που θα προκαλέσει η φλεγμονή από το τσίμπημα, κίνδυνο μπορεί να αντιμετωπίσουν άτομα αλλεργικά στο τσίμπημα της σφήκας. Μετά από την διαπίστωση ύπαρξης σφηκών στον χώρο μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία μας η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση σφηκών και να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημά μας.
ΜΥΓΕΣ
ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΥΓΑ
Η οικιακή μύγα (Musca domestica Linnaeu) είναι έντομο της τάξης των δίπτερων και κατατάσσεται στην οικογένεια Muscidae. Στην Ελλάδα συναντούμε εκτός την οικιακή μύγα τα είδη Musca autumnalis, Musca larvipara, Musca osiris, Musca tempestiva. Μπορεί να αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε υλικού βιολογικής φύσης το οποίο αποσυντίθεται. Είναι ικανές να μεταφέρουν πάνω από 100 παθογόνους παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον τύφο, τη χολέρα, τη σαλμονέλα, τη σιγκέλωση, τον άνθρακα, μολύνσεις των ματιών και ενδοπαρασιτικούς σκώληκες. Η οικιακή μύγα τρέφεται με υγρά ή ημι-υγρά πέρα από τα στερεά οργανικά υλικά.
Η αναπαραγωγική ικανότητα της μύγας είναι πολύ μεγάλη. Υπολογίστηκε ότι ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει 120-150 αυγά σε κάθε ωοτοκία και ότι ωοτοκεί τουλάχιστον έξι φορές, μια κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Τα αυγά της μύγας είναι ένας ύπουλος εχθρός γιατί δεν είναι ορατά έστω κι αν είναι χιλιάδες. Αυτό είναι κυρίως το πρόβλημα της εξάπλωσης των μυγών στα καταλύματα των ζώων (στάβλοι κλπ.) στις κατοικίες, στις αποθήκες κλπ. το οποίο δυσχεραίνει την καταπολέμηση της. Οι μύγες στην Ελλάδα δημιουργούν όχληση με την παρουσία τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες Η σωστή καταπολέμηση της οικιακής μύγας ξεκινά με την δημιουργία δυσμενών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους. Εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι μεγάλο η εταιρεία μας διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις για την έγκαιρη επίλυση του προβλήματος σας.
ΜΥΓΑΚΙΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ- ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ
Τα μυγάκια των φρεατίων είναι είδη του γένους Psychoda της τάξης των Διπτέρων της οικογένειας Psychodidae . Οι μύγες του γένους Psychoda δεν τσιμπάνε και είναι μόνο ενοχλητικά έντομα για τον άνθρωπο ενώ δεν είναι σε θέση να μεταδώσουν γνωστά παθογόνα. Αναπαράγονται μολυσμένα αβαθή νερά και πολύ υγρή λάσπη , είναι κυρίως νυχτόβιο και προτιμούν μέρη με υψηλή υγρασία. Στα σπίτια τις συναντάμε κυρίως στη κουζίνα και στο μπάνιο στους τοίχους όπου σε μεγάλο πληθυσμό μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική. Έχουν μικρό βιολογικό κύκλο 2-3 εβδομάδες όμως αναπαράγονται ταχύτατα όταν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες.
ΜΥΓΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
Η μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster) της οικογένειας των Drosophilidae. Βασικό χαρακτηριστικό της που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλα είδη είναι οι κόκκινοι οφθαλμοί της. Η ιδανική θερμοκρασία κατά την οποία ζει και δραστηριοποιείται έντονα είναι οι 29ο C και ο κύκλος της ζωής του διαρκεί περίπου 30 ημέρες. Προσβάλλει κυρίως φρούτα, χυμούς, μανιτάρια και το συναντάμε και στα σκουπίδια. Δεν επηρεάζει τον άνθρωπο σε σημαντικό βαθμό εκτός από το αντιαισθητικό θέαμα που προκαλούν εντός μιας οικίας ή επιχείρησης.
ΑΚΑΡΕΑ
ΑΚΑΡΙ
Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Συνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών. Μια πολύ διαδεδομένη και γνωστή ασθένεια που προκαλείται από συγκεκριμένο άκαρι είναι η ψώρα, η οποία είναι και μεταδοτική. Αρκετά από τα ακάρεα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα. Συνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών. Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα. Ζουν περίπου 30 μέρες και τα θηλυκά γεννούν 25 με 30 νέα ακάρεα στη διάρκεια της ζωής τους. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, απεντόμωση με ειδικό φάρμακο.
ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ
Το τσιμπούρι είναι κοινή ονομασία του παρασιτικού Αρθρόποδου, που επιστημονικά ονομάζεται Κρότων. Οι κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από δήγμα τσιμπουριού είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό κ.α. Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί. Βγαίνει δύσκολα όταν προσκολλάται στο δέρμα. Είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και τα ζώα.
ΑΡΑΧΝΕΣ
Η αράχνη ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο. Διαφέρουν από την άλλη ομάδα των Αρθρόποδων, τα Έντομα, στο ότι φέρουν οκτώ πόδια και όχι έξι, και το σώμα τους χωρίζεται σε δύο τμήματα και όχι σε τρία. Πολλές αράχνες πλέκουν ιστό, όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους. Λίγα είδη είναι επικίνδυνα. Προτιμούν το ξηρό και ζεστό κλίμα, που συναντάται συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι αράχνες που έχουμε σπίτι μας στην Ελλάδα δεν είναι δηλητηριώδης ούτε προκαλούν αλλεργίες, αποτελούν όμως ένα αντιαισθητικό θέαμα είτε για την ίδια την οικογένεια είτε για τους επισκέπτες.
Πέρα από τις παραδοσιακές μεθόδους καταπολέμησης τους για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συστήνεται η χημική καταπολέμηση τους.
ΦΙΔΙΑ
Τα φίδια είναι ερπετά της ομώνυμης υποτάξης (Serpentes). Τρέφονται με μικρά ζώα, πουλιά, αυγά ή έντομα. Τα μεγαλύτερα είδη τρέφονται με μεγαλύτερα θηλαστικά. Στην Ελλάδα τα βασικότερα είδη είναι 19 εκ των οποίων τα 6 είναι δηλητηριώδη τα οποία αποτελούνται από τα διάφορα είδη οχιάς και το Μαυρόφιδο ή αλλιώς Σαπίτη. Ωστόσο η θέα και μόνο ενός φιδιού είναι αρκετή για να προκαλέσει ανατριχίλα ειδικά αν αυτό γίνει στο χώρο του σπιτιού σας, ή στον κήπο σας, παρόλο που η φυσιολογική αντίδραση του φιδιού όταν συναντηθεί με τον άνθρωπο είναι να απομακρυνθεί. Η θανάτωση των φιδιών απαγορεύεται καθώς δεν αποτελούν εχθρούς υγειονομικής σημασίας. Έτσι η αντιμετώπιση φιδιών γίνεται με την μέθοδο της οφιοαπώθησης και συνίσταται να γίνεται προληπτικά κυρίως την περίοδο Μάιο με Σεπτέμβριο ώστε να μην εισέρχονται στον χώρο σας.
ΨΑΡΑΚΙ
Υπάρχουν δύο κύρια είδη: το Silverfish (ασημόψαρο) και το Firebrat (θερμόβια). Είναι νυκτόβιο, δεν πετάει και τρέφεται κυρίως με ύλη που περιέχει πολυσακχαρίτες , όπως άμυλα και δεξτρίνη σε κόλλες (κόλλα, βιβλιοδεσίες, χαρτί, τρίχες, χαλιά, ταπετσαρίες, ακόμα και τις αποδερματώσεις του). Ζει και αναπτύσσεται σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Δεν προκαλούν άμεσα προβλήματα στον άνθρωπο όπως τσιμπήματα και αλλεργίες όμως μεταφέρει μικρόβια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φθορές στα σπίτια και σε επιχειρήσεις σε ταπετσαρίες και βιβλιοδεσίες τρώγοντας την κόλλα σπάνια βλέπουμε προσβολές και σε υφάσματα η σε φυτικούς ιστούς. Η καταπολέμηση τους γίνετε κυρίως με ψεκασμό με ισχυρά εντομοκτόνα.