GENERAL CONTROL
Μυοκτονία
Με τον όρο μυοκτονία εννοούμε την καταπολέμηση τρωκτικών, ποντικών και αρουραίων. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται τρία βασικά είδη τρωκτικών, το οικιακό ποντίκι (Mus musculus), ο κοινός – καφέ αρουραίος (Rattus norvegicus) και ο αρουραίος των πλοίων ή των οροφών (Rattus rattus).
Τα τρωκτικά αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα εδώ και πολλούς αιώνες. Τρυπώνουν εύκολα σε κλειστούς χώρους από χαραμάδες και μικρά ανοίγματα, αναπαράγονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, προκαλούν σοβαρές ζημιές σε εγκαταστάσεις, καλωδιώσεις, έπιπλα και τρόφιμα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα καθώς μεταφέρουν συχνά επικίνδυνες ασθένειες με το τρίχωμα και τα ούρα ή τα περιττώματα τους (πχ λεπτοσπείρωση, τύφος, νόσος Λάιμ, σαλμονέλα κ.α.). Επιπλέον τα τρωκτικά έχουν αποδειχτεί και εξαιρετικά ευφυή, καθιστώντας έτσι επιβεβλημένη την έγκαιρη, στοχευμένη και αποτελεσματική καταπολέμηση τους.
Η παρουσία τρωκτικών σε έναν κατοικημένο χώρο μπορεί να γίνει αντιληπτή από διάφορα σημάδια που αφήνουν, όπως φθορές σε έπιπλα και τρόφιμα, τις ακαθαρσίες τους που έχουν σκούρο χρωματισμό και το σχήμα ενός κόκκου ρυζιού, αλλά και από τους ήχους που μαρτυρούν την κίνηση τους κατά τις βραδινές ώρες.
Για την καταπολέμηση των τρωκτικών έχουμε σήμερα στα χέρια μας ένα σημαντικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει:
- παγίδες ασφαλείας με τρωκτικοκτόνα σκευάσματα. Τα τρωκτικοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά εναντίον όλων των τρωκτικών που περιγράφονται παραπάνω. Στερεώνονται με ασφάλεια μέσα σε πλαστικές μαύρες παγίδες που ανοίγουν με κλειδί που διαθέτουν οι τεχνικοί μας. Οι παγίδες προστατεύουν το δόλωμα από τη βροχή και τον ήλιο, δίνουν αίσθηση ασφάλειας στο τρωκτικό εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα καταναλώσει το δόλωμα, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η επαφή του τρωκτικοκτόνου φαρμάκου από ανθρώπους ή ζώα μη στόχους (όπως πχ γάτες, σκύλους κλπ). Τα τρωκτικοκτόνα δρουν ως αιμολυτικά με βραδεία δράση για να μην προκληθεί δολωματοφοβία στα τρωκτικά. Προκαλεί το θάνατο το τρωκτικού από εσωτερική αιμορραγία 5 έως 7 ημέρες μετά την κατανάλωση του και τελικά τη μουμιοποίηση του για να μην προκληθούν δυσάρεστες οσμές στον χώρο.
- Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά με την παραπάνω μέθοδο και ειδικά σε χώρους όπου απαγορεύεται η χρήση τρωκτικοκτόνων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κόλλες και κολλώδεις επιφάνειες που επιτυγχάνουν την άμεση σύλληψη του τρωκτικού καθώς επίσης και μηχανικές παγίδες σύλληψης. Οι παγίδες αυτές είναι σύμφωνες με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα, ISO και HACCP.
Στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων (I.P.M), το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της εταιρείας μας πραγματοποιεί πέρα από τις προαναφερόμενες εργασίες καταπολέμησης, επιπλέον επιθεωρήσεις στους χώρους για ανάλυση της επικινδυνότητας εμφάνισης τρωκτικών και υποδεικνύει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική θωράκιση του χώρου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο χώρος σας θα απαλλαγεί οριστικά από τα τρωκτικά.