GENERAL CONTROL

Τερμίτες



Υπάρχουν περίπου 2.750 είδη τερμιτών σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες με βάση την τοποθεσία των αποικιών τους. Υπόγειοι τερμίτες, ξηρού ξύλου, και υγρού ξύλου. Από αυτούς οι υπόγειοι και οι υγρού ξύλου είναι κυρίως υπεύθυνοι για βλάβες στις ανθρώπινες κατασκευές.

 Οι Τερμίτες έχουν δαγκάνες και τα σώματα τους έχει μήκος περίπου 1 εκατοστό. Συνήθως ζουν σε υπόγεια τούνελ και μόνο μια ομάδα βγαίνει έξω την άνοιξη η οποία βγάζει φτερά σε αναζήτηση νέας περιοχής για εισβολή και δημιουργία φωλιάς. Τα σώματα της φτερωτής ομάδας είναι πιο σκούρα ενώ οι εργάτες έχουν υπόλευκο χρώμα.  Η ομάδα αποβάλλει τα φτερά της μόλις εγκατασταθεί σε καινούρια φωλιά και αρχίζει την δημιουργία τούνελ.  

 

Οι Τερμίτες, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες και οι μέλισσες, ανήκουν στην οικογένεια των κοινωνικών εντόμων και οικοδομούν πολύπλοκες κοινωνίες. Οι τερμίτες έχουν πάντα μία βασίλισσα η οποία βρίσκεται καλά προστατευμένη στην φωλιά και πολλούς εργάτες και οπλίτες που την υπηρετούν. Οι τερμίτες προσβάλλουν το ξύλο δημιουργώντας γαλαρίες και θαλάμους μέσα σε αυτό αφήνοντας άθικτο το εξωτερικό του μέρος. Είναι έντομα με φωτοφοβία και έχουν κρυπτικό τρόπο ζωής. Τρώνε το εσωτερικό του ξύλου και δεν κάνουν τρύπες στην εξωτερική επιφάνεια.

Έτσι λοιπόν η ζημιά στο ξύλο από τους τερμίτες δεν γίνεται αμέσως εμφανής, αλλά τα συμπτώματα της προσβολής φαίνονται όταν η ζημιά έχει προχωρήσει και το ξύλο έχει ολοσχερώς καταστραφεί εσωτερικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέων και τα τρία είδη τερμιτών αλλά πιο διαδεδομένα είναι οι υπόγειοι τερμίτες (subterranean termites) και οι τερμίτες του ξηρού ξύλου (drywood termites).

Οι πιο επικίνδυνοι για ζημιές σε οικίες είναι οι Subterranean & Drywood.

Εξορμούν από την φωλιά τους σε μεγάλους αριθμούς σε αναζήτηση τροφής και μπορούν να τραφούν μέχρι του σημείου να αφήσουν μόνο ένα λεπτό στρώμα ξύλου σε διάφορες επιφάνειες μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Επειδή δρουν υπόγεια και παραμένουν κρυμμένοι, η ζημιά που προκαλούν είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί   και συνήθως έχει γίνει ήδη πολύ μεγάλη ζημιά όταν βρεθούν σημάδια προσβολής στην επιφάνεια. Μπορούν να προσβάλουν επίσης χάρτινα υλικά και χαλιά.

Βασικές πληροφορίες για τους Τερμίτες;

Λατινική ονομασία: Reticulitermes spp.

Μήκος: περίπου 6 - 11 χιλ.

Συνήθειες και περιβάλλον διαβίωσης:

Οι τερμίτες προσελκύονται από την κύρια πηγή τροφής τους, την κυτταρίνη. Συχνά μολύνουν κτίρια και προκαλούν ζημιές σε ξυλεία, ξύλινα δάπεδα, ταπετσαρίες, προϊόντα χάρτου κ.α. Έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν σοβαρές δομικές βλάβες και στις χειρότερες περιπτώσεις ολική κατάρρευση του κτιρίου.

Κύκλος ζωής:

Οι εργάτες και οι οπλίτες ζουν περίπου ένα έως δύο χρόνια. Η Βασίλισσα της αποικίας μπορεί να επιβιώσει για πάνω από 25 χρόνια κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Ρυθμός αναπαραγωγής:

Μια ώριμη βασίλισσα μπορεί να θέσει χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο. Η νύμφη προέρχεται απευθείας από το αυγό. Οι συνοδοί - εργάτες δίνουν στις νύμφες αναμασημένη τροφή για τις πρώτες δύο εβδομάδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα μέσω της απολέπισης να γίνουν εργάτες, οπλίτες, αναπαραγωγικά ή δευτερεύοντα αναπαραγωγικά (ανάλογα με τις ανάγκες της αποικίας).

ΈΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΕΡΜΙΤΩΝ

Ο Έλεγχος για την ανίχνευση τερμιτών πραγματοποιείται από εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρείας μας (με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση τερμιτών και πλήθος σεμιναρίων στο εξωτερικό), για να διαπιστώσουμε αν ένας  χώρος έχει προσβληθεί από τερμίτες.

Εκτός από το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό μας η εταιρεία μας διαθέτει και τα ποιο σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης τερμιτών.

Τermatrac system

Το Termatrac T3i All Sensor είναι συσκευή ανίχνευσης τερμιτών που επιτρέπει στους χειριστές να εντοπίζουν, να επιβεβαιώνουν και να παρακολουθούν την κίνηση και τη δραστηριότητα των τερμιτών μέσα σε δομικά στοιχεία όπως τοίχοι και δάπεδα.

Ο T3i All Sensor είναι ένας μη επεμβατικός ανιχνευτής τερμιτών με μεγάλη ευκολία στη χρήση και μεγάλη ακρίβεια στην ανίχνευση. Ο μοναδικός σχεδιασμός του 3 σε 1 ενσωματώνει πατενταρισμένη τεχνολογία ραντάρ, με αισθητήρες υγρασίας και θερμικούς αισθητήρες για μεγαλύτερη ακρίβεια στην ανίχνευση.

Θερμική κάμερα

Με την θερμική κάμερα επιτυγχάνουμε ταχεία και αποτελεσματική σάρωση για την ανίχνευση κρυφών εστιών επιβλαβών οργανισμών (τερμίτες) Πρόκειται και αυτή για μια μη επεμβατική και μη παρεμβατική μέθοδο ανίχνευσης που μπορούμε να ελεούμε όλους τους χώρους (δάπεδα, τοίχους, οροφές, εσωτερικοί και εξωτερικοί χοροί).

Σύστημα ανίχνευσης τερμιτών με εγκατάσταση δικτύου παγίδων ανίχνευσης

Μας δίνει την δυνατότητα να ελέγχουμε την ύπαρξη τερμιτών στον εξωτερικό κυρίως χώρο του εκάστοτε κτιρίου. Βασίζεται στην τοποθέτηση δολωματικών σταθμών στο έδαφος, σε βάθος 20-30 εκατοστά. Οι σταθμοί είναι προσβάσιμοι και δίνατε να ελεγχθούν όποτε κρίνετε σκόπιμο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ & ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι τεχνικές καταπολέμησης των τερμιτών ποικίλλουν ανάλογα με τα είδη που προκαλούν μια προσβολή. Πολλαπλές αποικίες του ίδιου είδους των τερμιτών ή περισσότερα από ένα είδη τερμιτών μπορούν να μολύνουν ένα κτίριο. Οποιαδήποτε από αυτές τις μεταβλητές θα επηρεάσουν την προσέγγισή του τρόπου αντιμετώπισης. Οι τερμίτες μπορούν να έχουν φωλιές κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, συνεπώς και η μέθοδος αντιμετώπισης θα είναι παρόμοια.

Με εφαρμογή δια της έγχυσης τερμιτοκτόνου σε οπές που θα ανοιχτούν στο έδαφος και/ή στους τοίχους 

Για τον έλεγχο τερμιτών σε ανοιχτούς χώρους και εξωτερικούς / εσωτερικούς τοίχους κτιρίων, όπως οικιακές εγκαταστάσεις, κτίρια δημόσιας χρήσης, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι εφαρμογές γίνονται με έγχυση ειδικού τερμιτοκτόνου σε οπές που ανοίγονται στο έδαφος ή στους τοίχους με την μέθοδο της έγχυσης. Η εφαρμογή του σκευάσματος γίνεται με τη διάνοιξη οπών στο έδαφος, σε συγκεκριμένες αποστάσεις, βάθος και διάμετρο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καταπολέμηση των τερμιτών που βρίσκονται η θα διαβούν από τα συγκεκριμένα σημεία καθώς και η μεταφορά του σκευάσματος στα μέλη της υπόλοιπης αποικίας είτε όντος είτε έκτος της οικίας.

Μετά την έγχυση του προϊόντος η οπή θα επανασφραγίζεται.

Εφόσον αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός της αποικίας ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχίζεται.

Πιο συγκεκριμένα:

Εξωτερικώς των κτιρίων θα δημιουργηθούν τρύπες διαμέτρου 10mm και βάθους 15 – 20 εκατοστά εντός του εδάφους και θα τοποθετήσουμε βιοκτόνο σκεύασμα το οποίο είναι ανθεκτικό στον χρόνο.  Στους χώρους όπου έχει εντοπισθεί κάποιο τούνελ τερμιτών θα διοχετευτεί διάλυμα βιοκτόνου σκευάσματος αναλόγως της επιτρεπόμενης εισροής (μεταξύ 50 -100 λίτρα).

Στους χώρους όπου δεν έχει εντοπιστεί τούνελ τερμιτών θα τοποθετείται 1 Λίτρο διάλυμα.

Εσωτερικώς των εγκαταστάσεων και όπου κριθεί αναγκαίο, θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο διαμέσου των κορνιζών στα πλάγια των θυρών. Θα αφαιρέσουμε η όπου ενδείκνυται θα τρυπήσουμε την κορνίζα που βρίσκεται μεταξύ του τοίχου και της πόρτας, τρυπώντας, μέχρι να φθάσουμε στο έδαφος και να διοχετεύσουμε βιοκτόνο σκεύασμα με την ίδια μέθοδο όπως και εξωτερικά των κτιρίων.

Η εταιρία μας θα χρησιμοποιήσει βιοκτόνο σκεύασμα που εμφανίζει το φαινόμενο «διαδοχικής επίδρασης» για την πλήρη και αποτελεσματική καταπολέμηση.

Κάθε φορά που ένας τερμίτης λαμβάνει δια στόματος ή έρχεται σε επαφή με το βιοκτόνο αυτό, θα γίνει φορέας, μεταφέροντας το σε άλλους τερμίτες με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Αυτοί οι τερμίτες, με τη σειρά τους, αποτελούν δευτερογενείς φορείς, και καθώς θα συνεχίζουν τις συνήθειές τους, μεταφέρουν την δράση του βιοκτόνου, με τον ίδιο τρόπο, σε άλλους τερμίτες της αποικίας. Επειδή, το σκεύασμα αυτό είναι βραδείας δράσης, κάθε τερμίτης έχει αρκετό χρόνο να το διασπείρει.

Αυτή η μοναδική σπειροειδείς διαδικασία λέγεται φαινόμενο «ντόμινο» («Transfer Effect»).

Λόγο αυτού του φαινομένου η προτεινόμενη από την GENERAL CONTROL εφαρμογή για την αντιμετώπιση των τερμιτών στα κτίρια των εγκαταστάσεων σας αποτελεί την μόνη ενδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ΛΥΣΗ.

Τέλος επειδή οποιοσδήποτε χώρος που έχει αποικιστεί από τερμίτες, είναι ευαίσθητος στο χρόνο, για να μολυνθεί ξανά θα καθοριστεί μια περίοδος παρακολούθησης με την τοποθέτηση ειδικών δολωματικών σταθμών ΤΕΡΜΙΤΩΝ στους εξωτερικούς χώρους. Οι εν λόγο Δ.Σ. βοηθούν στην παρακολούθηση και στην αντιμετώπιση των τερμιτών, καθώς προστατεύουν και θωρακίζουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις από την επαναπροσβολή τους.

Εγγύηση Ασφάλειας  Εργασιών

Εγγυόμαστε ότι

Δεν θα προκληθούν βλάβες η φθορές στο χώρο και τον  εξοπλισμό των εγκαταστάσεων σας από τις εργασίες καταπολέμησης τερμιτών.

Για όλες τις τεχνικές εργασίες καταπολέμησης τερμιτών, θα εκδοθούν από την εταιρεία μας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, καθώς και εκθέσεις αξιολόγησης και προόδου των εργασιών, όπου θα καταγράφεται ο έλεγχος του πληθυσμού των τερμιτών. Με το πέρας της εφαρμογής θα χορηγούνται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά εργασιών υπογεγραμμένα από τον υπεύθυνο επιστήμονα.

GENERAL CONTROL

24ωρη Εξυπηρέτηση